Платената пътна мрежа, която ще ползват собствениците на тежкотоварни

...
  Платената пътна мрежа, която ще ползват собствениците на тежкотоварни
Коментари Харесай

Олег Асенов: От преговорите с превозвачите платената пътна мрежа е редуцирана с над 40%, а тол таксите намалени с 50 на сто

 
Платената пътна мрежа, която ще употребяват притежателите на тежкотоварни транспортни средства след въвеждането на тол системата, е редуцирана с 40%, а първичните такси бяха понижени с съвсем 50%, по тяхна рекомендация. Това са отстъпки, които от предходната година до момента са направени в посока за намиране на консенсус, сподели проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “, в Сутрешния блок на bTV.

Повод за присъединяване му беше плануваното въвеждане в комерсиална употреба на електронната система за събиране на пътни такси на база на изминато разстояние – тол. С нея притежателите на пътни транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т ще преминат от е-винетки към тол такси. Дължината на пътищата, за които ще се заплащат пътни такси спрямо тези сега, ще бъде понижена от близо 20 000 км на 6 050 км. 

Проф. Асенов уточни, че от пролетта на м. година разговорът с превозвачите е деен, с помощта на което е реализиран прогрес. “Трябва да се потърси модел на тол системата, тъй че да има смисъл от въвеждането на промяната “, сподели той във връзка несъгласието на част от превозвачите с признатите размери на таксите и с планувания обсег. Проф. Асенов подсети, че пътният бранш има потребност тол системата да бъде въведена час по-скоро, с цел да може да се сътвори ефикасен модел на финансиране. „ Механичното преместване на образци от други страни, не е в интерес на българската пътна инфраструктура, която има свои специфики “, обърна внимание той и даде за образец обстоятелството, че съвсем една пета от първокласните пътища в България попадат в урбанизирани територии, което лимитира опцията за събиране на пътни такси. Първоначално обсъжданият обсег от 10 800 км беше сведен до 6 050 км, като от него отпаднаха пътища в неприятно експлоатационно положение. 

В съпоставяне с Европа, България има най-ниските тол такси. Единствено в Полша за някои категории тежки транспортни средства те са по-ниски, означи проф. Асенов. Очакваните приходи от пътни такси през 2020 година при признатата Тарифа и при оферти обсег, са към 450 млн. лева от тол такси и 270 млн. лева от е-винетки, което е сериозният най-малко за потребностите на пътната инфраструктура.

Проф. Асенов напомни, че представителите на транспортния бизнес сазапознати с причините и методиката за препоръчаните размери на таксите и обсега. Част от публичното разискване беше и необятният обществен конгрес с присъединяване на специалисти на консултанта по въвеждането на тол системата Световната банка на 5 декември 2019 година

Актуализиран разбор на интернационалната институция, осъществен след смяната в първичния обсег на тол системата, демонстрира, че предстоящото оптимално повишаване на главните хранителни артикули е в границите на 1-2% или до 2 ст. за кг/л при брашното, хляба, прясното и киселото мляко. Повишението на цените на автобусните билети, в случай, че превозвачите трансферират напълно разноските си върху крайните консуматори, би трябвало да е сред 5 и 96 ст.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР